Istoric Seibukan Dojo

Dupa mai bine de 20 de ani de practica a scolilor traditionale de arte martiale, studiind cu profesori recunoscuti international precum Dan Corneliu Ionescu (8 Dan Aikido), Shihan Roland Maroteaux (8 Dan Aiki Jutsu), Mircea Boldea, Yamakita Takenori (13-lea Soke Taisha Ryu), Machida Kenshinsai (Soke al Takeda Ryu Enshin Ha Aiki Jutsu), Nakamura Hisashi (Soke Takeda Ryu Nakamura Ha Aiki Jutsu), la sugestia maestrului Di Guo Yong din Beijing am hotarat sa fondez o asociatie pentru promovarea artelor martiale traditionale chinezesti si japoneze. Initial am vrut sa numesc aceasta scoala Daishinkan, insa in 2004 cu ocazia vizitei lui Sifu Di Guo Yong in Romania, mi-a caligrafiat un nume pentru scoala mea. Jing Wu Guan, care se traduce in japoneza ca Seibukan. Acest nume a fost folosit de Sifu Hou Yuanjia pentru asociatia s-a de arte martiale. Traducerea termenului Seibukan este destul de complexa. Sei se refera la esenta, cea mai subtila parte. Bu face referire la lupta, martialitate, iar Kan se traduce ca templu sau sala de practica.

Pentru mai multi ani Jing Wu Guan a avut o forma mai putin oficiala insa odata cu numirea mea in 30 Nov 2006 ca Hyoho Niten Ichi Ryu Romania Shibu Chou am inceput demersurile pentru fondarea oficiala a acestei organizatii. In Ianuarie 2007 am fondat prima gurpa de practicanti de Kenjutsu conform cu traditia lui Miyamoto Musashi. Apoi in Martie 2009 s-au inceput lucrarile la Seibukan Hombu Dojo, iar in Septembrie 2009 Soke Iwami Toshio a venit in Romania pentru deschidere oficiala a acestul Dojo. La aceasta ceremonie de deschidere au participat elevii vechi ai scolii Seibukan si alti invitati. HNIR Romania

Foto: Dragos Chiric, Iwami Toshio Soke, Tiberiu Theodoru, Diana Biciusca, Vlad Cosac

Dorinta mea este ca prin intermediul acestei organizatii sa pot aduce in Romania traditii militare japoneze in forma lor autentica veche. Astazi sporturile martiale noi (Gendai Budo) au ca principala preocupare educarea maselor intr-o maniera militaroasa ce a caracterizat Japonia anilor in care ele s-au fondat. Sistemul de antrenament in formatiuni, cu toti membrii excutind in acelasi timp este specific modului de instruire militara moderna si nu au nimic in comun cu modul in care se practicau artele martiale in scolie vechi - Koryu. Kentsu Yabu este omul care a introdus acest mod de antrenament in Karate-ul Okinawaean, deoarece acesta era de profesie militar al armatei imperiale nipone. La fel s-a intimplat si in Kendo, Naginata, etc, toate formele de Gendai Budo. Antrenamentul in formatiuni mari creaza ideea de apartenenta la grup si a fost folosit in armata pentru pregatirea soldatilor. In felul acesta nationalismul exacerbat japonez din perioada interbelica a incercat si in mare a si reusit, sa introduca in educatia tineretului aceste idei nationaliste si militare. Acest lucru nu este neaparat unul rau, insa are marele dezavantaj ca plafoneaza indivizii geniali, dezavantajeaza indivizii care nu pot tine pasul cu grupul, nascand frustrari si nu treateaza fiecare individ dupa necesitatile si aptitudinile fiecaruia. Un alt mare dezavantaj este scopul urmarit cu precadere de fiecare din aceste curente. In disciplinele noi precum Karate Do, Kendo, etc, principalul scop este castigarea de puncte, titluri si medalii, neglijand aspecte precum sanatatea fizica sau psihica a practicantului. In disciplinele vechi primul scop era acela de a readuce razboinicii vii acasa, apoi se cauta evolutia lor spirituala. Aceste diferente de scop a dus la despartirea inevitabila a acestor doua curente.

Din toate aceste motive, Seibukan Dojo isi propune sa pastreze aceste traditii vii, neschimbate de secole, tocmai pentru a ajuta individul sa evolueze ca un tot unitar.

Daca doriti sa practicati alaturi de noi aceste sisteme traditionale sunteti bineveniti. Pentru noi fieacre individ este unic si consideram ca ceea ce se potriveste la 3 oameni nu inseamna ca se poate aplica si pe al 4-lea.

Legitimitate

Astazi exista o multime de oameni ce predau arte martiale in intreaga lume. Unii dintre acestia reprezentand organizatii recunoscute la nivel international sau national. Exista scoli mici de familie in care transmisia este dincolo de orice suspiciune. Altii si-au facut propriile scoli si și-au acordat grade si titluri ce sfideaza bunul simt. Si acestea toate fie din dorinta de a face bani, fie dintr-o obsesie patologica de a fi lideri.

Linia noastra de Hyoho Niten Ichi Ryu este singura recunoscuta de forumul cel mai avizat in ceea ce privesc traditiile martiale vechi japoneze, cunoscut sub numele de Nihon Kobudo Kyoukai. Aceasta organizatie studiaza toate cererile de recunoastere depuse, verifica veridicitatea actelor, analizeaza pe toate partile daca o anumita linie este veridica si daca exista mai multe linii veridice o recunoaste pe cea care are transmisia cea mai clara. Asa se face ca linia lui Iwami Toshio Soke de Hyoho Niten Ichi Ryu este singura recunoscuta ca fiind cea mai curata si veridica din toate scolile ce-si atribuie originea in tehnica peredata de Musashi. Pe pagina dedicata scolii Hyoho Niten Ichi Ryu se poate vedea in partea de jos, Dojo-urile ce sint acreditate sa predea aceasta scoala in afara Japoniei. Aici poate fi vazut ca in Romania, Seibukan Dojo este singurul acreditat sa predea aceasta scoala.

Deasemeni traditia Taisha Ryu Kenpo este recunoscuta in mod oficial de acelasi prestigioase organizatii japoneze. Asta nu exclude posibilitatea ca alte scoli mai mici, de familie, dupa cum spuneam mai sus, sa fie de o foarte buna calitate si dincolo de orice dubiu in ceea ce priveste autenticitatea. Insa fiecare din scolile ce se numesc Koryu ar trebui sa poata sa isi demonstreze originea inainte de restauratia Meji, moment de mare cotitura in artele martiale japoneze si care face practic diferenta intre Koryu si Gendai Budo la modul simplict vorbind.

Cronologie

  • 2003 - intilnirea cu maestrul Di Guo Yong
  • 2004 - vizita in Romania a maestrului Di Guo Yong ocazie cu care incep fondarea Jing Wu Guan/ Seibukan.
  • 2005 - intilnirea cu Soke Iwami Toshio (11-lea Soke al Hyoho Niten Ichi Ryu)
  • 2006 - acordarea dreptului de a preda Kenjutsu de catre Iwami Soke.
  • 2007 - deschiderea primei sali de Kenjutsu in mod oficial
  • 2009 - se construieste Seibukan Dojo si este deschis oficial de Iwami Toshio Soke
  • 2012 - se acorda dreptul de a preda Taisha Ryu Kenpo de catre Yamakita Takenori Soke.

Seibukan Hombu Dojo

 

 

 

 

Antrenament de Iaijutsu in Taisha Ryu sub directa indrumare a lui Soke Yamakita Takenori.

Machida Kenshinsai Soke

Dragos Chiric impreuna cu Machida Kenshinsai, Soke al scolilor Takeda Ryu Enshin Ha Aiki no Jutsu, Mugai Ryu,

Dragos Chiric impreuna cu Machida Fudoshin, expert al scolilor Takeda Ryu Aiki Jutsu si Enshin Itto Ryu.

Dragos Chiric impreuna cu Shihan Osano Jun, expert al Rikishin Ryu, Shinto Munen Ryu , Shibukawa Ryu Ju Jutsu.

 

Cine?

Sei Bu Kan este o asociatie ce are ca principala activitate promovarea artelor martiale traditionale si a culturii asociate cu acestea, vizind calitatea dincolo de orice compromis
| despre Seibukan Dojo

Ce?

În cadrul Seibukan Dojo au loc cursurie de Taisha Ryu si Hyoho Niten Ichi Ryu Kenjutsu. Aceasta insemnind Ken Jutsu, Batto Jutsu (Iaido), Bo Jutsu, Jutte Jutsu, Ju Jutsu.
| despre Seibukan Dojo

Unde?

Ne puteţi găsi in Romania, Bucuresti, Str Jean Monnet Nr. 2 Sector 1. Pentru inscrieri va rugam a luati legatura cu noi in prealabil pe seibukan(a)martial.ro.
| vezi harta

Când?

Antrenamentele se tin Luni (de la 20:00 la 21:30) si Miercuri (de la orele 19.30 la 21.00).
| vezi calendarul

Cât?

Costul antrenamentului pentru o luna este de 120 ron. Acest cost acopera o luna de antrenament calendaristic.
| informaţii înscriere

Contact | Regulament | Linkuri | facebook

© 2012 Seibukan Dojo Romania - | Toate drepturile rezervate.