Ce este Koryu Kenjutsu / Koryu Bujutsu

Inceputurile scolilor de Ken Jutsu

Traditiile Shinto si Ken no Michi

Inceputurile artei Ken Jutsu sint strans legate de templele Kashima, Kurama si Katori. Primele forme de Kenjutsu se pare ca apar in altarul Shinto Kashima in secolul 7 e.n. in epoca Asuka (645 e.n.) printre preotii ce deserveau acest altar de cult apare Kuninazu no Mahito. Printre ocupatiile acestui preot era aceea de a proteja altarul. Dedicandu-se practicilor spirituale si antrenamentului martial intens, el are o viziune in care ii apare zeitatea Takemikazuchi no Mikoto si-i dezvaluie o metoda in care tehnicile de sabie folosite in ritualurile de exorcizare si purificare (harai tachi, mitsugi barai) ce erau folosite in Kashima Jingu pot fi transformate in tehnici de lupta. Harai Tachi se spune ca ar proveni chiar din tehnicile folosite de Takemikazuchi atunci cand a pacificat si supus zeitatile razvratite de pe pamant. Chiar si astazi acest ritual se executa aproximativ in aceiasi maniera precum acum 1400 de ani si costa intr-o taiere orizontala de la stanga la dreapta, apoi urmeaza o taiere de jos in sus si de la dreapta la stanga. Imediat sabia se intoarce pe traiectoria pe care s-a deplasat initial doar ca inspre in jos de aceasta data. Aceaste tehnici reprezinta tehnicile prin care zeul tunetului a invins zeitatile razvratite. Taierea orizontala simbolizeaza iertarea si pacificarea. Pornind de la aceste tehnici Kuninazu a pus la punct o serie de forme de a folosi sabia pe care le numeste Futsu no Mitama no Kata, cunoscute si ca Shinmyoken sau sabia misterului divin, sabie miraculoasa divina. Cum Kuninazu no Mahito era direct interesat in ceea ce priveste folosirea sabiei pentru protectia personala, a pus la punct o metoda ce v-a fi cunoscuta sub denumirea de Kashima no Tachi sau Shinpyo Ken. Aceasta metoda de lupa a fost transmisa in cadrul clanului Urabe. Din acest clan erau alesi cu grija cei ce urmau sa devina hafuribe, cei ce oficiau in timpul ceremoniilor Shinto si totodata cei ce erau insarcinati cu protectia altarului. Inspiratia de geniu a lui Kuninazu a constat nu numai in adaptarea tehnicilor folosite initial in ceremonialurile Shinto de exorcizare si purificare, dar si in pastrarea ulterioara in tehnile de sabie a aspectelor ezoterice originale ale tehnicilor. In felul acesta orice kata, sau set de miscari bine pus la punct dupa o coregrafie clar stabilita era dincolo de scopul ei primordial de lupta, o tenica shint? destinata evolutiei sau protectiei spirituale. in acest fel religia si arta sabiei s-au intrepatruns chiar de la primele momente. Atunci cand era nevoie, sabia era un instrument prin care viata era protejata, iar când viata biologica nu mai era amenintata, sabia devenea un obiect de cult ce era folosit in gesturi si tehnici ce avea un profund inteles ezoteric.

Kurama Dera si Arta Razboiului

Apoi in conformitate cu cronica Yoshitsune Ki, eroul legendar Minamoto Yoshitsune ar fi studiat in tineretea sa cu un expert in Bujutsu si Onmyodo (calea lui Yin si Yang) pe nume Kiichi Hogen in templul buddhist Kurama. Acesta este considerat ca fiind fondatorul scolii Kurama Ryu. Se spune ca Kiichi Hogen si-ar fi predat invataturile despre Heiho (Hyoho / arta razboiului) la opt calugari care la randul lor au fondat cele opt ramuri din Kurama Ryu.

Atunci cind se vorbeste despre fondatorul scolii Nen Ryu, gasim urmatoarele referiri: Soma Shiro Yoshimoto dorea sa-si razbune tatl si astfel el merge pentru a primi invatatura in arta Bu Jutsu la templul Kurama, apoi la Jufuku Ji. Isi definitiveaza studiile in templul Anraku Ji iar apoi isi razbuna tatal. Din aceste evenimente putem concluziona ca inca de la 1350 e.n. multe temple erau recunoscute pentru transmisia artelor martiale.

Primele scoli atestate istoric sint Nen Ryu, Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu si Kage Ryu. Toate isi au originea in asociere cu temple unde se studiau arta razboiului. Nen Ryu este asociata cu Kurama Ji. Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu este asociata templului Katori si Kashima Jingu iar Kage Ryu isi are originea in scoala Nen Ryu. Kashima Jingu sta la origine a mai multe scoli precum Kashima Shin Ryu, Shinto Ryu.

Ce trebuie mentionat pentru a se intelege exact contextul este faptul ca aceste traditii nu predau exclusiv arta sabiei. Fieacare dintre acestea predau o multime de alte discipline. Era important ca in vreme de razboi sa poti sa folosesti orice arma pe care o ai la indemina si in acelasi timp sa poti sa te aperi de orice arma pe care o intilneai in confruntarile vremurilor. Istoria scolilor de Bu Jutsu este foarte vasta si face subiectul a sute de carti. Cei cu adevarat interesati trebuie sa faca un studiu individual serios. Aceste scoli de Bu Jutsu sunt stramosii noilor arte martiale precum kendo, iaido, aikido, judo, ju jutsu.

 

Kashima Jingu

Altarul Kashima Jingu din prefectura Ibaraki dedicat zeitatii razboinice Takemikazuchi no Mikoto, loc in care au aparut primele forme de Ken Jutsu de origine japoneze.

 

 

Katori Jingu

Altarul Katori Jingu de a carui traditie este legata aparitia scolii Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

 

 

Kurama Dera

De Templul Kurama Dera de langa Kyoto sunt legate dpua traditii razboinice. Eroul Legendar Minamoto no Yoshitsune si Nenami Jion Okuyama au studiat in acest loc arta razboiului si diverse discipline mistice, fondand ulterior propriile lor traditii.

Cine?

Sei Bu Kan este o asociatie ce are ca principala activitate promovarea artelor martiale traditionale si a culturii asociate cu acestea, vizind calitatea dincolo de orice compromis
| despre Seibukan Dojo

Ce?

În cadrul Seibukan Dojo au loc cursurie de Kenjutsu conform cu traditiile Taisha Ryu & Hyoho Niten Ichi Ryu. Aceasta insemnind Ken Jutsu, Batto Jutsu (Iaido), Bo Jutsu, Jutte Jutsu, Ju Jutsu.
| despre Seibukan Dojo

Unde?

Ne puteţi găsi in Romania, Bucuresti, Sector 1, Str. Occidentului nr 12, Sala de sport a liceului Ion N. Socolescu. Pentru inscrieri va rugam a luati legatura cu noi in prealabil pe seibukan(a)martial.ro.
| vezi harta

Când?

Antrenamentele se tin Luni (de la 20:00 la 21:30) si Miercuri (de la orele 19.30 la 21.00).
| vezi calendarul

Cât?

Costul antrenamentului pentru o luna este de 120 ron. Acest cost acopera o luna de antrenament calendaristic.
| informaţii înscriere

Contact | Regulament | Linkuri

© 2012 Seibukan Dojo Romania - Hyoho Niten Ichi Ryu România | Toate drepturile rezervate.