Ce este Koryu Omote & Ura

Inceputurile scolilor de Ken Jutsu

Traditiile Shinto si Ken no Michi

Inceputurile artei Ken Jutsu sint strans legate de templele Kashima, Kurama si Katori. Primele forme de Kenjutsu se pare ca apar in altarul Shinto Kashima in secolul 7 e.n. in epoca Asuka (645 e.n.) printre preotii ce deserveau acest altar de cult apare Kuninazu no Mahito. Printre ocupatiile acestui preot era aceea de a proteja altarul. Dedicandu-se practicilor spirituale si antrenamentului martial intens, el are o viziune in care ii apare zeitatea Takemikazuchi no Mikoto si-i dezvaluie o metoda in care tehnicile de sabie folosite in ritualurile de exorcizare si purificare (harai tachi, mitsugi barai) ce erau folosite in Kashima Jingu pot fi transformate in tehnici de lupta. Din aceasta traditie vin scoli celebre precum Kashima Shinto Ryu a lui Tsukahara Bokuden si Jiki Shinkage Ryu a lui Matsumoto Bizen-no-Kami Naokatsu si chiar si Shinkage Ryu a lui Kamiizumi Ise este influentata puternic de aceasta linie.

Kurama Dera si Arta Razboiului

Apoi in conformitate cu cronica Yoshitsune Ki, eroul legendar Minamoto Yoshitsune ar fi studiat in tineretea sa cu un expert in Bujutsu si Onmyodo (calea lui Yin si Yang) pe nume Kiichi Hogen in templul buddhist Kurama. Acesta este considerat ca fiind fondatorul scolii Kurama Ryu. Se spune ca Kiichi Hogen si-ar fi predat invataturile despre Heiho (Hyoho / arta razboiului) la opt calugari care la randul lor au fondat cele opt ramuri din Kurama Ryu.

Atunci cind se vorbeste despre fondatorul scolii Nen Ryu, gasim urmatoarele referiri: Soma Shiro Yoshimoto dorea sa-si razbune tatl si astfel el merge pentru a primi invatatura in arta Bu Jutsu la templul Kurama, apoi la Jufuku Ji. Isi definitiveaza studiile in templul Anraku Ji iar apoi isi razbuna tatal. Din aceste evenimente putem concluziona ca inca de la 1350 e.n. multe temple erau recunoscute pentru transmisia artelor martiale.

Ken Jutsu (Kenpo) Koryu Ura sau Omote

Multe dintre traditii militare au avut insa si un caracter mai mult sau mai putin evident ura - ascuns. Dar ce inseamna acest lucru. Adesea in occident si nu de putine ori chiar si in Japonia s-a format o imagine idealista cu privire la samurai. Acrestia sint asociati cu loialitatea, oenstitatea, devotamentul si sacrificiul pentru senior. Foarte putine surse insa vorbesc despre preocuparile mai putin, să le spunem glorioase ale samurailor.

Multe dintre aceste traditii au avut strinse legaturi cu celebrii luptatori ninja - mai corect numiti shinobi. Alte scoli precum Katori Shinto Ryu au metode de a face fata actiunilor specifice acestora. Cel mai cunoscut exemplu este scoala Yagyu Shinkage Ryu Edo Ha, ramura lui Yagyu Munenori si Yagyu Jubei. Tatal lui Munenori, celebrul luptator Sekishusai era casatorit cu Shunto Gozen una dintre fiicele familiei de shinobi Okuhara ce erau rezidenti in zona Iga. Odata cu angajarea lui Munenori de catre Tokugawa Ieyasu (31 Ianuarie 1543 - 1 Iunie 1616) acesta incepe sa isi foloseasca toate resursele de care dispune pentru consolidarea regimului de la Edo si totodata de a asigura stabilitatea familiei sale. Impreuna cu Hanzo Hattori, formeaza in toata tara o vasta retea de spionaj cu ajutorul careia isi stringea informatiile necesare. In timp Munenori a a ajuns sa ocupe functia echipalenta ministrului de justitie avind in subordinea sa politia secreta si toate aceste organisme neoficiale cu ajutorul carora a exercitat o puternica influenta. Fiul său, Yagyu Jubei era insarcinat cu partea operativa a actiunilor desfasurate de aceasta retea de spionaj. Sub acoperirea unui razboinic calator, acesta a mers timp de 10 ani din provincie in provincie pentru a consolida reteau si a elimina oponentii incomozi.

O altă tradiție este cea din cadrul scolii Taisha Ryu fondata de Marune Kurando si Den Rinbo Raigyo. Desprinsa din aceiasi linie martiala ca si Yagyu Shinkage Ryu, Taisha Shinkage Ryu a format o grupare speciala pentru seniorul Sagara Nagatsune.

Un alt exemplu este ne este dat de seniorul Hojo Ujinao si Hojo Ujimasa ce foloseau pentru actiunile lor secrete clanul Fuma de shinobi. Acest clan este cunoscut pentru un atac de noapte impotriva fortelor clanului Takeda in 1580 reusind sa creeze un haos total ce a dus la o lupta intre membrii armatei lui Takeda Katsuyori. Deasemeni se spuen ca tot Fuma Shinobi au fost cei ce l-au eliminat in cadrul unei lupte navale pe celebrul Hanzo Hattori I, comandantul fractiunii de ninja din Iga.

Daca urmarim istoria perioadei Sengoku Jidai o sa constatam ca mai toti marii si influentii Daimyo au avut sau au au colaborat cu formatiuni de shinobi. In acest curent se inscrie si scoala lui Marune Kurando. O scoala de Bujutsu ce a avut si o intensa activitate secreta - ura.

 

Kashima Jingu

Altarul Kashima Jingu din prefectura Ibaraki dedicat zeitatii razboinice Takemikazuchi no Mikoto, loc in care au aparut primele forme de Ken Jutsu de origine japoneze.

 

 

Katori Jingu

Altarul Katori Jingu de a carui traditie este legata aparitia scolii Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

 

 

Kurama Dera

De Templul Kurama Dera de langa Kyoto sunt legate dpua traditii razboinice. Eroul Legendar Minamoto no Yoshitsune si Nenami Jion Okuyama au studiat in acest loc arta razboiului si diverse discipline mistice, fondand ulterior propriile lor traditii.

Cine?

Sei Bu Kan este o asociatie ce are ca principala activitate promovarea artelor martiale traditionale si a culturii asociate cu acestea, vizind calitatea dincolo de orice compromis
| despre Seibukan Dojo

Ce?

În cadrul Seibukan Dojo au loc cursurie de Kenjutsu conform cu traditiile Taisha Ryu. Aceasta insemnind Ken Jutsu, Iaido, Bo Jutsu, Ju Jutsu.
| despre Seibukan Dojo

Unde?

Ne puteţi găsi in Romania, Bucuresti, Sector 1, Str. Occidentului nr 12, Sala de sport a liceului Ion N. Socolescu. Pentru inscrieri va rugam a luati legatura cu noi in prealabil pe seibukan(a)martial.ro.
| vezi harta

Când?

Antrenamentele se tin Luni (de la 20:00 la 21:30) si Miercuri (de la orele 19.30 la 21.00)
| vezi calendarul

Cât?

Costul antrenamentului pentru o luna este de 100 ron. Acest cost acopera o luna de antrenament calendaristic.
| informaţii inscriere

Contact | Regulament | Linkuri

© 2012 Seibukan Dojo Romania - Taisha Ryu Romania | Toate drepturile rezervate.