Estokada De Campo Eskrima

Acest stil este o ramura a stilului De Campo 123 Orihinal fondat de Jose Caballero (7 Aug 1907 – 24 Aug 1987). Caballero era de origine din Ibo, Toledo, Westul insulei Cebu. Inca de tinar este atras de luptele de Arnis, numite De Cadena ce aveau loc cu ocazia sarbatorilor. Urmareste cu mare atentie tactica si tehnica participantilor si totodata practica la rindul sau Arnis. Dupa o lunga perioada el isi sintetizeaza un sistem al carui scop era lupta fara compromis. Jose Caballero participa in numeroase turnee de Juego Todo (All Out, no holds barred), unde iese invingator fara sa piarda nici macar o lupta. A raspuns tuturor provocarilor pe care le-a primit iar metoda s-a sa dovedit ca fiind excelenta pentru lupta la distanta. Astfel, De Campo 123 Orihinal devine sinonim cu “Largo Mano”, lupta la distanta. De altfel este considerat singurul stil de Arnis ce se concentreaza numai pe lupta cu batul, in mod special din distanta mare. Maestrul Caballero a avut mai multi elevi, trei dintre ei fiind remarcabili. Cel mai apropiat elev al sau si cel ce este considerat cel mai bun dintre toti este Ireneo Olavides. Cind maestrul Caballero era in virsta si nu mai putea sa sustina provocarile, Maestrul Olavides era cel care era desemnat pentru a lupta in numele sau.

Un alt elev remarcabil a fost fiu sau, Manuel Caballero. Acesta s-a nascut in 23 Apr 1953 in orasul Ozamis, fiind unul dintre cei 11 copii ai maestrului Jose. Sora sa, Edilberta este, de asemenea, o practicanta remarcabila a sistemului. Pe linga Arnis, Manuel era un practicant remarcabil de Karate Okinawa. Fiind militar, Manuel a participat ca si combatant in Insula Sulu in timpul rebeliunii din 1978. A fost instructor de arte martiale in cadru diviziei Renger. S-a remarcat in mai multe turnee de Arnis prin victoriile pe care le-a avut, dovedind calitatea sistemului de Arnis mostenit de la tatal sau.

Un alt elev remarcabil este Edgar Sulite, fondatorul Lameco Eskrima, acesta fiind poate cel mai cunoscut in occident.

Ireneo Olavidez

Linia noastra de De Campo vine de la Ireneo Olavidez. Manong¹ Olavides, asa cum prefera sa i se spuna, refuzind sa i se spuna Master sau Grand Master, a inceput sa studieze Arnis de la virsta de 13 ani, in 1957, cu unchiul sau Martiniano Lumacang de la care a invatat un sistem intitulat “depensa natural”, sistem ce era orientat spre folosirea lamei, fiind originar din Buhol. Al doilea profesor al sau a fost Billy Baaclo, un veteran de razboi, ce activase ca si trupele de gherila in timpul ocupatiei japoneze.

In 1968 a inceput sa studieze cu Jose Caballero. Dupa mai mult tip de practica Jose Caballero s-a hotarit sa il initieze pe Manong Olavides in toate secretele stilului De Campo 123. Insa avea o singura conditie: “I had to be willing to represent De Campo in any juego todo contest in the future”. Au urmat ani grei de antrenament. In 18 Sep 1975 Jose Caballero i-a oferit lui Manong Olavides titlul de Assistent Profesor.

Celestino Macachor

Unul dintre elevii lui Manong Olavides este Celestino Macachor, co-autorul cartii “Cebuano Eskrima – Beyond the Myth”. Acesta a inceput practicarea artelor martiale cu Box, avindu-l ca instructor pe tatal sau, Celso Macachor. Apoi a studiat Shorin Ryu Karate, insa Boxul era favoritul sau. Atunci cind Manong Celestino era in armata, cantonat in Mindanao, a constatat ca exista o “gaura”  intre lupta corp la corp si lupta tactica cu arme de foc. Astfel a devenit interesat de Arnis. Fiind in Mindanao, a avut ocazia sa-l intilneasca pe Ireneo Olavides, de la care a invatat De Campo 123 Orihinal.

Aceasta este linia noastra de De Campo !