Inosanto

Probabil Dan Inosanto este cel mai cunoscut practicant de arte martiale filipineze. Totodată este cel care a promovat aceste discipline încă de pe vremea cind în Occident erau aproape necunoscute.

In 1898 Filipinele sunt cedate de Spania in favoarea USA ca urmare a victoriei USA in razboiul dintre acestea. O suma de 20 milioane USA$ au fost platite de USA ca si compensare, conform tratatului din 1898 de la Paris. Imediat dupa acest eveniment a inceput razboiul dintre USA si prima forma a Republicii Filipine ce s-a soldat cu invingerea Filipinelor si moartea a 10 000 de combatanti. Ulterior, alte citeva sute de mii de civili au murit ca urmare a epidemiei de holera ce a urmat războiului .

Cu 10 ani inainte de aceste eveniment, se nastea in orasul Limbaco Akalon din insula Panay un tinar pe nume Sebastian Inosanto. Acesta a fost un tinar educat si un campion de scrima. Dupa ce Filipine trece in guvernarea USA, un numar de 250 de tineri au fost alesi sa fie trimis in USA pentru a fi educati in conformitate cu cultura americana. Printre acestia era si Sebastian Inosanto. Doua evenimente au facut ca Sebastian sa nu se reintoarca in Filipine. Unul este izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial, iar celalalt a fost căsătoria acestuia cu Mary Arca, o metisa filipino-americana. Astfel, soarta a facut ca Sebastian sa ramina in USA pina la moartea sa in 1989. Mary Arca si Sebastian Inosanto au avut doi copii, respectiv o fiica, Lilia si un fiu, Daniel.

Daniel Arca Inosanto s-a nascut in 24 Iulie 1936, iar cind avea 10 ani a inceput sa studieze arte martiale cu Vicent Evangelistas. Vicent era un fost Army Ranger, instructor de lupta corp la corp in timpul W.W. II, practicant de Judo, Karate si Filipino Martial Arts. In al cincilea an de scoala, Daniel a inceput sa practice Box si, ulterior, fotbal american. Dupa terminarea colegiului Daniel s-a inrolat in armata, devenind parasutist in divizia 101 Airborne – Screaming Eagles. In armata si-a continuat practica Boxului si a Judo. Insa aici il intilneste pe Hank Slomansky, un practicant de Chito Ryu Karate. Cu acesta studiaza Karate atita timp cit ramine in armata. Dupa terminarea stagiului militar, Daniel Inosanto se muta in Los Angeles si are norocul sa-l întâlnească pe Ed Parker, parintele American Kenpo, cu care incepe sa studieze. Dar cel mai important eveniment in cariera martiala a lui Dan Inosanto a fost intilnirea cu legendarul Bruce Lee, al carui elev devine. Inosanto este unul dintre cei trei oameni carora Bruce Lee le-a acordat dreptul sa predea Jun Fun Kung Fu. Este greu de descris in cuvinte viata si activitatea acestui om. Ar ocupa zeci de pagini. In luma artelor martiale filipineze, Dan Inosanto este cel care a introdus termenul de KALI. Ca sa intelegem, in Filipine acest termen era necunoscut inainte ca Dan Inosanto sa-l promoveze. Astazi, legea de stat care spune ca Arnis (Eskrima, Kali) este sport national al Filipinelor, spune ca Arnis mai este cunoscuta si sub termenul de Kali.

Sistemul Inosanto Kali este un mixt facut de acesta din mai multe sisteme de Arnis pe care Inosanto le-a studiat cu diversi oamnei si pe care-l promoveaza astazi prin intermediul Academiei de Arte Martiale Inosanto.

transmisie

Clubul nostru are acreditare sa predea Inosanto Kali prin intermediul dlui Dragos Chiric, care a fost numit Instructor Asistent in Martie 2017 si prin Mari Ion, fiind recunoscuta ca Instructor Asistent in Martie 2018.