Bagua Zhang

Artă marțială sau meditație în mișcare.

Bagua Zhang [八卦掌] este o artă marțială din Nord-ul Chinei ce face parte din familia stilurilor, așa zise interne (Nei Jia) alături de Xing Yi Quan și de Taiji Quan. Această artă marțială a fost promovată la Beijing, începînd cu anii 1860, de fondatorul acesteia, maestrul Dong Hai Chuan [董海川] (1797/1813 – 1882). Acesta a făcut o sinteză din toată experianța s-a marțială pe care a combinat-o cu elemente de Nei Gong [内功] și Xiu Dao [修道] din cadrul Sectei Daoiste Long Men [龍門派] (Poarta Dragonului). Astfel Bagua Zhang are un curriculum ce combină tehnicile de luptă cu tehnici de Qi Gong/ Nei Gong și cu tehnici de meditație specifice Daoismului (Xiu Dao).

Însăși denumirea de Bagua [八卦] are o profundă conotație Daoistă. Teremenul se referă la cele opt trigrame ce apar pentru prima dată în cartea de divinație intitulată Yi Jing, care stă la baza Daoism-ului.

Sînt mai multe teorii cu privire la originea aceste arte marțiale. Dintre toate cea mai bine documentată din punct de vedere istoric este cea a profesorului Kāng Gē Wǔ, un binecunoscut istoric și cercetător în domeniul artelor marțiale, din Beijing. Cercetarea profesorului Kang a fost extensivă și a inclus examinarea amănunțită a peste 650 de documente istorice ale palatului Qing și a peste 230 de scrieri despre artele martiale. De asemenea a examinat informațiile a 413 maeștri în 24 de provincii și orase, investigînd personal în 16 orașe și 9 provincii. Kang a intervievat 256 de persoane obținînd astfel 247 de documente. Majoritatea celor chestionati erau maeștrii aparținînd vechii generații și au fost dispuși să vorbească deschis despre Bagua Zhang.  A investigate personal toate documentele și posibilele legături ale lui Dong Hai Chuan cu munții Er Mei și Qiu Hua. Tot acest efort a dus la cel mai elaborat și voluminos studiu făcut vreodată despre originea artei marțiale Bagua Zhang. Concluzia acestui studiu este, fără urma de îndoială, că arta marțială Bagua Zhang este creația unui singur om, respectiv Dong Hai Chuan

Maestrul Dong Hai Chuan a avut mai mulți elevi, iar cei mai renumiți dintre aceștia sînt Yin Fu, Cheng Ting Hua, Liang Zhen Pu, Zhang Zhao Dong. Cînd Dong Hai Chuan preda în Beijing accepta ca elevi doar pe cei care erau deja luptători afirmați în alte stiluri de arte marțiale. Învățăturile lui Dong presupuneau predarea modului de “schimbare a palmelor” executate în timpul mersului în cerc și la teoriile lui personale despre luptă. Cel mai adesea aceste ședințe de antrenament erau private sau în grupuri foarte mici. Studenții lui erau încurajați să își folosească cunostiințele anterioare cu privire la luptă pentru a fi combinate cu ideile lui Dong. Rezultatul a fost că fiecare student a sfîrșit prin a avea un stil diferit de Bagua Zhang. Asa se explică astăzi de ce avem atîtea stiluri de Baguza Zhang.

Paul Rogers & Dragos Chiric

Pentru cei interesați să aprofundeze un sistem marțial tradițional ce îmbină în mod armonios practica marțială cu cea curativă și spirituală le recomandăm Bagua Zhang sau Palmele celor Opt Trigrame.