Kung Fu

Kung Fu (Gong Fu) 功夫 este un termen ce desemneatza artele martiale din China, cunoscute si sub denumirea de Wushu sau Quan Fa. De fapt, Kung Fu se refera la orice fel de activitate, arta, etc ce necesita efort, practica, rabdare si timp pentru a fi obtinut, nu numai la arte martiale. Caracterele 功夫 ce se citesc ca Gong Fu / Kung Fu sint o combinatie de doua cuvinte. Primul, 功 Gong, se traduce ca si munca, merit, sau ceva ce s-a obtinut prin efort. Al doilea caracter, Fu 夫, are intelesul de om, barbat adult. Probabil acest termen a fost ales datorita caracterului artelor martiale chinezesti, care, pentru a obtine un rezultat remarcabil este nevoie de timp, perseverenta, efort, fiind considerata o adevarata arta. Un alt inteles al termenului  este timp. Daca vrem sa facem referire clara la tehnici martiale chinezesti atunci ar trebui sa folosim cuvintele 中国武术 zhōng guó wǔshù. În timp s-au dezvoltat o multitudine de sisteme marțiale, fiecare acoperind anumite aspecte ale luptei într-o măsură mai mare sau mai mică. Unele sisteme s-au axat pe lovituri, altele pe aruncări. S-au făcut anumite criterii de departajare, unele geografice (stiluri de nord și de sud), iar altele ținând cont de modul în care este abordată lupta sau abilitățile ce sînt urmărite pentru a fi utilizate (stiluri interne și externe). Dintre toate acestea, pe noi ne interesează două sisteme, respectiv Bagua Zhang și Taiji Quan. Aceste sisteme sînt considerate stiluri de nord dpdv geografic și interne dpdv al modului în care este abordată lupta și abilitățile necesare.

Personajul ce a promovat la nivel mondial artele martiale chinezști este celebrul actor și practicant Bruce Lee ( Zhèn fān). Acesta a început studiul artelor martiale cu tatal sau, de la care a învățat Taiji Quan, apoi în 1957 devine elevul legendarului Ip Man si al lui Wong Sheun Leung, învățînd Wing Chun Kuen. A mai studiat și 7 Star Praying Mantis cu Sa Han Sun din Jing Wu Hong Kong Association. Prin filmele sale, Bruce Lee a făcut cunoscut publicului larg stilurile de luptă chinezești, cunoscute în mod generic sub denumirea de Kung Fu sau Wushu.

BAGUA ZHANG

Dong Hai Chuna

Bagua Zhang [八卦掌] este o artă marțială din Nord-ul Chinei ce a fost promovată la Beijing, începînd cu anii 1860, de fondatorul acesteia, maestrul Dong Hai Chuan [董海川] (1797/1813 – 1882). Acesta a făcut o sinteză din toată experianța s-a marțială pe care a combinat-o cu elemente de Nei Gong [内功] și Xiu Dao [修道] din cadrul Sectei Daoiste Long Men [龍門派] (Poarta Dragonului). Astfel Bagua Zhang combină are un curriculum ce combină tehnicile de luptă cu tehnici de Qi Gong/ Nei Gong și cu tehnici de meditație specifice Daoismului. 

Din punct de vedere marțial, Bagua Zhang îmbină în mod eficient tehnicile de lovire cu elemente de aruncare și manipularea a articulațiilor. Fiind o artă marțială tradițională, curriculum conține și tehnici de sabie, spadă, suliță și cuțit. Deși a fost mistificată destul de mult, în primul rînd din cauză numelui și aspectului său, Bagua Zhang este un sistem marțiale destinat luptei în primul rînd. 

TAIJI QUAN

Chen Wang Ting
Chen Wang Ting

Taiji Quan este un stil de Kung Fu din Nordul Chinei, ce s-a raspîndit extrem de mult pe tot globul  si aceasta se datorează în primul rînd efectelor sale curative, nicidecum pentru marțialitatea sistemului. Concret, d.p.d.v.  istoric nu s-a putut demonstra originea stilului. Exista mai mult teorii cu privire la aceasta. Unele dintre ele fiind mai repede doar niste legende. Cea mai raspindita legenda de acest gen este aceea cum ca Taiji Quan a fost fondat de Zhang Sanfeng. Dar această variantă nu este nimic mai mult decît o legendă. Ceea ce se poate demonstra pe baza dovezilor istorice este ca la originea Taiji Quan ar sta un ofiter de armata, pe numele sau Chen Wang Ting. In Manualul Familiei Chen (Chen Si Jia Pu) se spunea ca Chen Wang Ting (1597-1664) era creatorul Stilului Chen de Taiji Quan, a formelor cu mîna liberă, sabia si sulita. In conformitate cu Analele Provinciei Wen, Chen Wang Ting a fost ofiter in Provincia Shantung din 1618 pina in 1621, iar in 1641 era comandantul garnizoanei Provinciei Wen. 

Taiji Quan este un tip de activitate fizica aeroba ce nu are efecte secundare si care iti activeaza toate functiile corpului. Pe linga efectele fiziologice benefice oferite de aceasta pracitica, Taiji Quan este si un sistem martial, iar aceasta inseamna ca practicantii sint invatati cum sa faca fata unui conflict. Cursurile noastre sint axate pe practica martiala si autoaparare fără a exclude însă partea curativă. Taiji Quan este o arta martiala ce poate fi practicata atita timp cît puteti sa stati in picioare si sa va deplasati. Nu are limita de virsta!

Noi ne dorim sa practicam aceste arte marțiale într-o maniera relaxanta, unde practicantii se respecta reciproc. Valorile etice si morale sînt foarte importante, chiar mai importante decît îndemînarea tehnica. Sanatatea fizica a practicantilor este primordiala. Din acest motiv, fiecare practicant “trage” de el insusi atit cit isi doreste si poate sau vrea! Unii doresc si pot mai mult, altii doresc mai putin si fac mai putin. Decizia este a fiecaruia!