Jeet Kune Do

Jun Fan Kung Fu & Jeet Kune Do sint doi termeni folositi de celebrul Bruce Lee pentru a desemna sistemul sau martial si filosofia din spatele acestuia. Bruce Lee a inceput studiul artelor martiale cu tatal sau, de la care a invatat Taiji Quan, apoi in 1957 devine elevul legendarului Ip Man si al lui Wong Sheun Leung. A mai studiat și 7 Star Praying Mantis cu Sa Han Sun din Jing Wu Hong Kong Association.

In momentul in care se muta in USA a intrat in contact cu alte sisteme de arte martiale. Fiind un talent înnăscut a preluat cu usurinta elemente tehnice din alte sisteme pe care le-a intilnit. Combinind toate aceste metode, Bruce Lee a fondat sistemul Jeet Kune Do / Jun Fan Kung Fu la 9 iulie 1967, denumindu-l “non-clasic”, sugerind că Jun Fun este o formă de Kung Fu dar fara sa fie un stil anume. Bruce Lee a fost intr-un fel un vizionar care a inteles inca de atunci ca “cross training” este viitorul metodelor de lupta. Practic, erau primele forme de MMA (mixed martial arts). Pornind de la metodele predate de Bruce Lee lui Sifu Dan Inosanto, acesta din urma a continuat sa isi defineasca propria viziune in ceea ce priveste lupta. Sistemul este precum o combinatie de Wing Chun, Box, Wrestling, Muay Thai, Silat si Panantukan. De altfel, aici este incurcatura! Nu este un STIL in sensul traditional, general acceptat. Sifu Inosanto spune tot timpul: “Noi, oamenii, sintem diferiti unul de celalalt. Ceea ce pentru mine poate fi foarte folositor, s-ar putea ca pentru tine sa nu fie! Preia ceea ce ti se potriveste si renunta la ceea ce nu este folositor pentru tine!” Si … da! Este un mare adevar, pe care, insa, foarte putini din practicantii de arte martiale traditionale il accepta. Evolutia, schimbarea sint, poate, singurele constante ale acestui univers. Totul este intr-o permanenta schimbare, intr-o permanenta adaptare. Daca o specie nu se adapteaza la schimbarile din jurul ei, este sortita extinctiei. Tot asa si metodele de lupta. Ele s-au schimbat, iar luptatorii ar trebuie la rindul lor sa se adapteze pentru a face fata noilor cerinte. Tot ceea ce nu se adapteaza, mai repede sau mai tirziu, o sa dispara!

Acest sistem se potriveste perfect autoapararii sau sporturilor de contact, precum Wushu Sanshou (Sanda), Kick Boxing, Full Contact.

Noi ne dorim sa practicam acest concept promovat de Sifu Inosanto, intr-o maniera relaxanta, unde practicantii se respecta reciproc. Valorile etice si morale sint foarte importante, chiar mai importante decit indeminarea tehnica. Sanatatea fizica a practicantilor este primordiala. Din acest motiv, fiecare practicant “trage” de el insusi atit cit isi doreste si poate sau vrea! Unii doresc si pot mai mult, altii doresc mai putin si fac mai putin. Decizia este a fiecaruia!

Dargos C împreună cu Sifu Dan Inosanto