Wushu Sanshou

Wushu” este un termen format din doua caractere, respectiv Wu (武) care se traduce prin martial sau militar si Shu (術) care inseamna tehnica. Termenul face referire la artele martiale cu arme sau fara ce sunt cunoscute si sub denumirea de Kung Fu. Practic Wu Shu este o disciplina sportiva ce s-a raspindit in intreaga lume, ale carei origini se afla in Kung fu. Acest sport este coordonat de Federatia Internationala de Wushu. Primul campionat mondial a fost tinut in 1991 in Beijing. Disciplinele componente ale Wushu se pot imparti in doua mari categorii, respectiv Taolu (forme individuale sau in pereche) si Sanda (lupta).

Taolu / Formele presupun miscari prestabilite dupa o anumita coregrafie, ce sint evaluate de o echipa de arbitrii in functie de executia sportivului. Aceste forme presupun lovituri de mina, picior, elemente acrobatice, sau elemente de minuire a diverselor arme.

Sanda / Sanshou este o disciplina moderna de lupta full contact. Sportivii au un intreg arsenal de tehnici pe care-l pot folosi, precum lovituri de brate si picioare dar si elemente de aruncare si doborire a adversarului.

La inceputul sec. 20 s-au înființat mai multe organizatii, precum Jing Wu Athletic Association, organizații ce aveau ca scop promovarea sportului si a artelor martiale. In 1923 au avut loc Jocurile Nationale de Wushu ale Chinei la Shanghai. In editia a 3-a a Jocurilor Nationale s-a introdus si proba de Taolu. Un eveniment internațional a avut loc cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1936 de la Berlin, unde o delegatie din China a sustinut o demonstratie de Wushu.

In 1985 se tine in Xi-am primul turneu international de Wushu, iar in 1990 este infiintata Federatia Internațională de Wushu. Romania este si ea afiliata la aceasta federatie internationala.

Pentru cei interesati de aceasta disciplina, le recomandam sa viziteze www.iwuf.org sau http://wushu.ro