Arnis

Arnis, cunoscut și sub denuirea de Eskrima sau Kali, definește totalitatea artelor marțiale originale din Filipine, fiind cunoscute în occident sub denumirea generică de “Filipino Martial Arts”. Acestea sunt metode și tehnici de luptă specifice poporului filipinez, fiind preponderent axate pe folosirea armelor, precum bastonul, macheta, cuțitul, fără însă să se limiteze exclusiv la folosirea armelor. Există un bogat bagaj tehnic în ceea ce privește lupta fără arme, în picioare sau la sol. 

FMA s-au dezvoltat în timp, înglobând tehnici și metode din mai multe surse. Cea mai mare influență, sau aport tehnic la formarea FMA sunt tehnicile de sabie spaniolă. Acestea s-au combinat cu alte tehnici și metode ce au ajuns să fie practicate în arhipelagul filipinez, formînd astăzi un corp de practici distinct de sistemele din care și-a preluat repertoriul tehnic. 

Anciong Bacon împreună cu elevii lui Teofilo Velez

Arnis este recunoscut ca sport național în Filipine prin Republica Act 9850 semnat de președintele Gloria Arroyo la 11 decembrie 2009.

Datorită conținutul tehnic aceste sisteme marțiale sunt ideale pentru forțele speciale militare, unde folosirea armelor este impetuos necesară. Totuși, în timp și latura sportivă a FMA s-a dezvoltat foarte mult, astăzi având diverse probe de concurs în ceea ce privește folosirea bastonului.

În clubul nostru se practică cu precădere sistemul Balintawak Arnis. Acesta se caracterizează prin folosirea unui singur baston, în distantă medie și mică, fără însă să se limiteze doar la acesta. Alte arme sunt de asemenea folosite, precum cuțitul, bățul și cuțitul sau tehnicile de mână goală. Mișcările sunt precise, puternice, rapide și necesită un control perfect. Dincolo de a se axa preponderent pe baston, în Balintawak se folosesc lovituri de pumn, cot, genunchi, cuțit, dezechilibrari și alte metode neortodoxe de luptă. Balintawak nu este un sistem sportiv, fiind destinat luptei fără compromis, reguli și rețineri. Pentru mai multe informații accesați link-ul: https://martial.ro/balintawak-arnis/