Kung Fu

Kung Fu (Gong Fu) 功夫 este un termen ce desemneatza artele martiale din China, cunoscute si sub denumirea de Wushu sau Quan Fa. Caracterele 功夫 ce se citesc ca Gong Fu / Kung Fu sînt o combinatie de doua cuvinte. Primul, 功 Gong, se traduce ca si munca, merit, sau ceva ce s-a obtinut prin efort. Al doilea caracter, Fu 夫, are intelesul de om, barbat adult. Probabil acest termen a fost ales datorita caracterului artelor martiale chinezesti, care, pentru a obtine un rezultat remarcabil este nevoie de timp, perseverenta, efort, fiind considerata o adevarata arta.

Personajul ce a promovat la nivel mondial artele martiale chinezști este celebrul actor și practicant Bruce Lee (Lǐ Zhèn Fān). Acesta a început studiul artelor martiale cu tatal sau, de la care a învățat Wu Taiji Quan, iar în 1956 începe să studieze la liceul Sf. Francis Xavier, ocazie cu care se înscrie la clubul colegiului de Box, avându-l ca antrenor pe Brother Edward. În 1958 Bruce câștigă turneul de Box inter-liceal, învingându-l în finală pe campionul anterior Gary Elms.

Bruce Lee & Ip Man

În paralel cu Boxul începe să studieze Wing Chun Kuen, devenind în 1957 elevul legendarului Ip Man si al lui Wong Sheun Leung. A mai studiat și 7 Star Praying Mantis cu Sa Han Sun din Jing Wu Hong Kong Association. Prin filmele sale, Bruce Lee a făcut cunoscut publicului larg stilurile de luptă chinezești, cunoscute în mod generic sub denumirea de Kung Fu sau Wushu. Fiind un vizionar al vremurilor sale, Bruce Lee este considerat părintele spiritual la MMA-ului (Mixt Martial Arts) de astăzi. Înglobând cunoștințele dobândite de el, atît în Hong Kong cît și în USA unde a intrat în contact cu alte forme de lupte, precum Box-ul sau Grappling-ul, a venit cu ideea de a avea un stil mixt de arte marțiale, care să preia tot ceea ce este util și să se adreseze specificului fiecărui individ în parte. Acestei idei i-a dat denumirea de Jeet Kune Do (截拳道/ Calea Interceptări Pumnului). Jeet Kune Do este mai mult o filozofie a luptei decît un sistem în sensul general acceptat de stil.

Unul dintre cei mai importanți elevi ai lui Bruce Lee este Dan Inosanto. Acesta a dus viziune lui Bruce Lee și mai departe, reușind să dezvolte și să promoveze ideea lui Bruce Lee la un nivel internațional.

Bruce Lee & Dan Inosanto
Bruce Lee & Daniel Inosanto

Noi ne dorim sa practicam Kung Fu într-o maniera relaxanta, unde practicantii se respecta reciproc. Valorile etice si morale sînt foarte importante, chiar mai importante decît îndemînarea tehnica. Sanatatea fizica a practicantilor este primordiala. Din acest motiv, fiecare practicant “trage” de el insusi atit cît isi doreste, poate sau vrea! Unii doresc si pot mai mult, altii doresc mai putin si fac mai putin. Decizia este a fiecaruia!

Daniel Inosanto & Dragos Chiric