Daitō Ryū – I

Daitō Ryū este o școală controversată din punct de vedere istoric. Deși există păreri care susțin că această școală ar trebui să fie considerată Gendai Budo1 și nu școală tradițională, cele mai redutabile organizații2 ce regelmentează artele martiale tradiționala koryū o recunosc ca fiind o autentică tradiție veche. 

Din punct de vedere istoric3 această tradiție apare la lumină odată cu apariția unui nume ce ulterior v-a deveni extrem de cunoscut în cercurile de practicanți de bu jutsu din Japonia. Acest personaj nu este nimeni altul decât Takeda Sokaku, profesorul lui Morihei Ueshiba4, Hosaku Matsuda5, Choi Yung Sool6 și Tokimune Takeda7. Aceste nume nu sunt decât o mică parte din elevii lui Takeda Sokaku ce s-au distins ulterior, fie prin fondarea de noi tradiții marțiale ce au avut la bază Daitō Ryū, fie prin promovarea ulterioara a acestei școli. Dar cine a fost Takeda Sokaku este o chestiune extrem de interesanta. La fel cum este și relația sa cu Morihei Ueshiba ce ulterior v-a deveni unul dintre cei mai cunoscuți practicanți de Budo din Japonia contemporană.

 Takeda Sōkaku (武田 惣角) s-a născut în 10 Octombrie 1859 în casa familiei Takeda ce era parte a altarului Shintō Ise din Oikeda, fostul domeniu Aizu în Kyushu, actuala prefectură Fukushima. Acest altar a fost construit de Sakanoue Tamuramaro (758 – 811), ce a condus o expediție militară în zonă. Tot el a fondat și faimosul templul Kiyomizu Dera din Kyoto. Familia Takeda a deservit generații de-a rândul altarul Aizu Ise. 

Copilăria tânărului Sokaku a fost puternic marcată de conflictele respectivelor vremuri din Japonia. În 1867 este abolit Shogun-atul iar zece ani mai târziu casta samurailor este și ea desfințată. Tatăl său, Takeda Sōkichi era un descendent al celebrului Takeda Shingen, stăpânul provinciei Kai în epoca Sengoku Jidai. Sōkichi era învățător și în acelasi timp era un maestru de Sumo, Yari8 și Ken Jutsu, având un dojo în curtea sa. Din acest motiv se asumă ca prima instruire marțială a tânarului Sokaku a fost facută de tatăl lui. Pe linie maternă, bunicul său Dengoro Kurokochi, era un expert de Iai Jutsu și Yari al clanului Aizu. De la acesta, Sōkichi a învățat arta de a mânuii sulița conform cu tradiția Hozoin Ryū Takada Ha. Ulterior a transmis aceasta arta fiului său.

Dengoro a fost adoptat de la o vârstă foarte fragedă în familia lui Kanetaka Sakon Kurokochi, um renumit expert al școlii Shinmuso Muraku Ryū Iai Jutsu. De la Kanetaka arta a trecut la Kaneyoshi Jidaiyu, și de la Kaneyoshi la Kanehiro Jisuke, care l-a adoptat pe Kanenori Dengoro. Toți acești oameni au fost instructori ai tradiției Shinmuso Muraku Ryū Iai Jutsu. Se pare că Dengoro însă se distige ca un artist marțial complet, deoarece în publicațile Aizu-han Kyoiku Ko9 și Aizu-han Kendo Shi apar referiri la faptul că a studiat și alte tradiții marțiale precum Hozoin Ryū Takada ha So Jutsu cu maestrulShigekata ShigaShizuka Ryū, Anazawa Ryū Naginata Jutsu, Inagami Shinmyo Ryū Ju Jutsu, și Shirai Ryū Shu Bo Jutsu. Pe lângă aceste tradiți clar numite, Dengoro era creditat ca fiind cunoscător și al altor dișcipline marțiale precum Shuriken Jutsu, Kusasri Gama Jutsu, Haribuki Jutsu10 și Jutte Jutsu.  Pe lângă Shinmuso Muraku Ryū ce era reprezentativă pentru familia Kurokochi, Dengoro a studiat și școalile de Ken Jutsu Shinmoso Itto Ryū și Hokushin Itto Ryū.

 Dar dacă aceste referințe ar fi suficiente pentru a spune că tânarul Sokaku avea de la cine să învețe arte marțiale, lucrurile sunt și mai serioase de atât. Clanul Aizu s-a distins întodeauna prin tenacitatea luptătorilor săi. Putem spune că tot clanul era o adevărată colectie de experți în diverse tehnici marțiale. Pentru a înțelege mai bine ferocitatea și determinarea luptătorilor o să relatez două episoade ce au avut loc în timpul războiului Boshin (戊辰戦争). În timpul luptelor ce s-au dat la Yanagibayashi o unitate formată din 20 de femei au intrat în luptă alături de soții lor. Printre acestea se numără Takeko Nakano, Yuko Nakano, Masako Yoda, Samako Okamura și Kikuko Mizushima. Takeko Nakano se spune că era de o frumusețe rar întâlnită dar în același timp era și o expertă în Naginata Jutsu ce studiase chiar cu bunicul lui Sokaku, maestrul Dengoro Kurokochi. În timpul luptei aceasta s-a aruncat chiar în mijlocul dușmanilor pe care a început să-i doboare cu Naginata. În cele din urmă a fost împușcată în piept și a căzut la pămînt. Cu ultimele puteri i-a cerut surori sale, Yuko să o decapiteze pentru a nu-i lasa capul în mâinile dușmanilor pentru a fi dezonorat. Aceasta a retezat rapid capul lui Takeko și l-a dus acasă pentru o ceremonie potrivită de înmormântare. Astăzi există un monument ridicat în cinstea acesteia în templul Hokai din Kitaura. În templul ZenRyū din Sainan, Odayama există un alt monument ridicat în memoria celor 236 de femei din clanul Aizu se au murit în luptă. 

Saigo Tonomo

Un alt episod ne vorbește despre eroismul samurailor din acest clan. Soția celebrului Saigo Tanomo, Chieko împreună cu toată familia acestuia11 s-au sinucis evitând astfel dezonoarea de a fi capturate de armata din West. Nobuyuki Nakajima, un membru al armatei din West împreună cu alți soldați au intrat în casa familiei Saigo imediat după ce membri acesteia s-au sinucis. Au găsit o fată de 16 ani ce sângera abundent dar care încă nu murise. Când l-a văzut pe Nakajima apropiindu-se a întrebat dacă acesta este din clanul Aizu sau dușman. Nakajima a mințit, spunând că este din clanul Aizu. Atunci aceasta i-a întins un pumnal și l-a rugat să-i taie gâtul. Acesta și-a șters lacrimile, a îndeplinit rugamintea fetei și a ieșit din curte. Saigō Tanomo (西郷 頼母) a supraviețuit războiului Boshin, însă imediat după acesta a devenit preot Shintō și a jucat un rol major în evoluția marțială a lui Takeda Sokaku. 

Toate aceste evenimente împreună cu moartea eroică a armatei formată din tineri de 16 ani în lupta de la castelul Nihonmatsu, care imediat după ce si-au terminat muniția pentru puști au atacat cu săbiile armata din West, ne vorbesc despre calitatea războinicilor din Clanul Aizu. 

Odată cu terminarea războiului Boshin epoca săbiilor, sulițelor și naginata s-a sfârșit. Armele de foc și-au demonstrat superioritatea în conflicte de masă. Deși recunoscute în toată Japonia, artele marțiale ale clanului Aizu au intrat într-o perioadă de decădere și de pierdere în popularitate. Mulți experți au trebuit să devină fermieri. O parte din ei și-au gasit angajamente în structurile administrative ale noii forme de adminstrare și guvernare. Alții au devenit polițiști sau instructori ai poliției. Însă numărul celor interesați de arte marțiale a scăzut brusc, iar din acest motiv experții au trebuit să schimbe modul de predare sau să reorienteze către altceva. 

Același lucru s-a întâmplat și cu tatăl lui Sokaku, care a rămas în domeniul Aizu și a început să cultive pământul. Deasemeni a început să predea Sumo într-o manieră profesionistă. Calitățile sale de Sensei de Sumo au ajuns repede cunoscute în toată țara, iar acest fapt a atras mulți sumotori celebrii la antrenamentele sale. O parete din aceștia au trăiau alături de Sokichi ca uchi deshi12 ajutându-l să cultive pământul. Cum Sokichi era o persoană cu o educație înaltă, a deschis templul Saiko Ji publicului ca școală pentru copii. O altă acțiune făcută de Sokichi a constat în formarea unei echipe de luptători de Sumo din vechii luptători ai domeniului Aizu cu care a mers în diverse provincii pentru concursuri și demonstrații. Acestă activitate a avut un real succes atât pentru Sokichi și mișcarea lui, cât și pentru moralul populației domeniului Aizu. Sokichi a primit rangul de Ozeki13

După război, Sokaku și-a însoțit tatăl în diversele turnee de Sumo având rolul de “strigător” datorită vocii sale extrem de puternice. Fiul său Tokimune povestește că o rudă îndepărtată de a sa, pe nume Masae Watanabe ar fi asistat la un concurs de Sumo în care Sokaku ar fi intrat fără să aibă permisiune pentru aceasta. Adesea Sokaku participa la concursuri locale de Sumo din diverse sate până ce tatâl său ce era un sumotor profesionist ce avea o școală de Sumo a juns să-i interzică să mai participe sub amenițarea ca-i va arde degetele cu moxa. Până la sfârșitul vieții Sokaku a participat cu plăcere la tot felul de meciuri amicale de Sumo de fiecare dată când avea ocazia. 

 Însă se pare că Sokaku a fost un copil problemă ce s-a arătat foarte puțin interesat de educația academică ajungând să i se interzică chiar să intre în școala pentru copii a tatălui său. Comparativ cu fratele său mai mare Sokatsu, care a devenit preot Shintō, Sokaku nu s-a arătat interesat decât de arte marțiale pe care le practica cu orice ocazie și în orice împrejurare. Toată viață Sokaku a evitat să scrie deși stia să citească, urând caligrafia. 

Sokaku a devenit un adept al dojo-ului Yokikan Shibuya Dojo unde studia ken jutsu după tradiția Ono Ha Itto Ryū1.Asocierea școlii Itto Ryū Ken Jutsu cu clanul Aizu este la fel de veche precum clanul Aizu. Hoshina Masayuki a introdus această școlă în cadrul clanului pentru instruirea samurailor de rang superior în ken jutsu. Legaturile familiei Takeda cu familia Hoshina dateaza încă de pe vremea lui Takeda Shingen. Hoshina Masatoshi a fost senior vasal al clanului Takeda primind castelul Takatō. Fiul acestuia, Hoshina Masanao (1542 – 21 oct. 1601) a moștenit de la tatăl său aceiași funcție în cadrul clanului Takeda și comanda unei formațiuni de 250 de cavaleriști. Însă după căderea clanului Takeda devine vasalul clanului Matsudaira / Tokugawa. După campania de la castelul Odawara, Masanao în însoțește pe Ieyasu Tokugawa în regiunea Kantō, unde i se dă domeniul Tako din provincia Shimōsa. Familia Hoshina luptă alături de familia Tokugawa în campania de la Sekigahara iar pentru meritele sale i se acordă domeniul Takatō (高遠藩) din provincia Shinano, actuala Prefectură Nagano. Domeniul Takatō a fost consolitat ca domeniu în perioada Sengoku Jidai de către Takatō Yoritsugu de unde îi vine și numele. În 1545 Takeda Shingen cucerește acest domeniu și-l acordă fiului său Takeda Harukiyo (武田晴清). Acesta însă-l pierde în 1581 în favoarea lui Oda Nobunaga. După 18 ani domeniul se întoarce la o familie ce a fost vasală a familiei Takeda. Fiul lui Masano, Hoshina Masamitsu (1561 – 1631) face o mișcare strategică strălucită. Înfiază un copil pe nume Yukimatsu ce era vlăstar ilegitim al lui Tokugawa Hidetada, al doilea Shogun al familiei Tokugawa. În 1631 la moartea lui Masamitsu, Yukimatsu este desemnat ca moștenitor al acestuia și își ia numele de Masayuki devenind stăpânul domeniului Takatō. Ulterior acestui eveniment Masayuki este recunoscut de tatăl și de fratele său Iemitsu (al treilea Shogun) și i se acordă dreptul de a folosi blazonul familiei Matsudaira pe care însă-l refuză. Primește domeniul Yamagata și se mută în Aizu din Provincia Mutsu fondând familia Matsudaira Aizu Hoshina. După moartea lui Iemitsu, Masayuki devine regent al nepotului său pâne ce al patrulea Shogun al familie Tokugawa ajunge la vârsta potrivită. Domeniul Aizu rămâne asociat cu acestă familii până la sfârșitul războiului Boshin. 

Acest labirint al gradelor de rudenie specific societății japoneze din epoca Edo a permis urmașilor lui Takeda Shingen să se asocieze cu clanul Aizu. 

Revenind la tradițiile marțiale care au marcat viața tânărului Sokaku, al treilea lord al familiei Hoshina Aizu, Masakata a fost deținător al nivelului menkyo kaiden în Ono Ha Itto Ryū. În vremea lui Sokaku familia Shibuya din domenilul Aizu era recunoscută pentru înaltul nivel al tehnicii de ken jutsu. Astfel Sokaku a devenit în 1871 la doar 12 ani elevul lui Toma Shibuia de la care a și primit Menkyo Kaiden Ono Ha Itto Ryū Ken Jutsu în 1877. În același timp Sokaku descoperă că al 14-lea Soke al școlii Jiki Shinkage Ryū pe nume Sakakibara Kenkichi (榊原鍵吉, 1830–1894) era un bun prieten al tatălui său. Insistând pe lângă Sokichi, îl convinge să mearga cu el la Tokyo în primăvara anului 1873 pentru a-l introduce ca elev al lui Kenkichi. Astfel Sokaku devine uchi deshi al dojo-ului lui Sakakibara Kenkichi, ulterior primind de la acesta menkyo kaiden în Jiki Shinkage Ryū. 

1 Gendai Budo este un termen ce definește la modul general artele marțiale japoneze fondate după 1868. Aici intră cunoscutele discipline sportive de azi precum Judo, Kendo, Karate Do, Atarashi Naginata, Kyudo și inclusiv Aikido. 

2 Nihon Kobudo Kyokai (Japanese Classical Martial Arts Association) și Nihon Kobudo Shinkokai (Society for the Promotion of Japanese Classical Martial Arts)

3 Ținând cont numai de dovezile palpabile, precum densho, tegami, etc

4 Fondatorul artei marțiale Aikido.

5 Profesorul lui Yoshiji Okuyama, cel ce ulterior a fondat școala Hakko Ryū Ju Jutsu și care la rândul său i-a predat lui Doshin So care a pus bazele stilului Shorinji Kenpo. 

6 Fondatorui stilului Hap Ki Do din Koreea

7 Fiul și urmașul lui Takeda Sokaku.

8 Yari – suliță. 

9 Studiu asupra educației în domeniul Aizu. 

10 Suflatul acelor

11 21 de membrii. 

12 Termen ce semnifică un elev ce trăiește în casa maestrului. Uchi – interior; deshi – adept. 

13 Gradele in Sumo sunt în ordine descrescătoare: Yokozuna; Ozeki; Sekiwake; Komosubi; Maegashira; Juryo; Makushita; Sandanme; Jonidan; Jonokuchi; Banzuke gai; Shin deshi.

One thought on “Daitō Ryū – I

Comments are closed.