Kenjutsu

Cursul de sabie traditionala japoneza

Antrenamentele de sabie traditionala japoneza (Ken Jutsu) din cadrul Martial Essence Association au loc in fiecare Luni si Miercuri, intre orele 20:30 – 22:00 in sala de sport a Liceului Jean Monnet din Bucuresti. Desfasurarea antrenamentului se realizeaza sub atenta indrumare a lui Vlad Cosac. Pentru mai multe detalii si inscriere va rugam sa urmati acest link.

Este oare pentru mine?

Cursurile de sabie traditionala japoneza sunt adresate tututor persoanelor care doresc sa practice o autentica traditie martiala veche japoneza. 

Pentru a vedea efectiv daca aceasta activitate va intereseaza sau v-ar pasiona, va invitam sa participati gratuit la prima saptamana de antrenament. Nu aveti nevoie de altceva decat de o imbracaminte sport (tricou, pantaloni lungi, pantofi de sport) si putin timp la dispozitie!

Am nevoie de echipament special?

In primele 3 luni de cand v-ati inscris nu este nevoie decat de un echipament sport. Apoi va trebui sa va achizitionati ceva echipament traditional. Dar acest lucru numai in masura in care fenomenul va prinde si chiar doriti sa continuati. 

Nu am practicat niciun sport

Antrenamentul presupune un efort mediu fiind, deci, ideal atat pentru cei care doresc o alternativa interesanta a salii de forta si programelor de fitness cat si pentru persoanele care sunt in cautarea unei activitati fizice menite sa echilibreze o viata sedentara.

De asemenea ne adresam celor pasionati de cultura martiala japoneza, cautatori ai tehnicilor si stilurilor de lupta reale, cu transmisie directa din cele mai vechi timpuri ale perioadei de razboi a Japoniei.

Tehnicile sunt sau nu autentice?

Va invitam sa accesati zona “TRANSMISIE” a fiecarui stil in parte practicat in cadrul Martial Sport Essence Association pentru documentele si detaliile aferente. Hikita Shinkage Ryu, Niten Ichi Ryu, Taisha Shinkage Ryu. 

istoric

Kenjutsu O “traditie contemporana”

Cu secole in urma, samuraii din vechea Japonie au perfectionat la un asa nivel tehnica sabiei, incit, brusc, tehnica a disparut, topindu-se in mintea practicantului, contopindu-se cu acesta si deschizind noi si nebanuite aspecte ale practicii. Astfel o simpla tehnica, menita sa ia viata adversarului a ajuns sa fie o tehnica meditativa care sa patrunda adinc in conștiința noastra dincolo de barierele mintii cotidiene, acolo unde numai tehnicile de meditatie Zen se credea ca pot ajunge. Concentrarea totala doar pe un singur gest si gind face ca orice altceva sa dispara. Miscarea aceea unica in care fizicul si psihicul sint angajate total, face ca anumite zone ale constiintei noastre sa se trezeasca accesind zone care pina atunci ne pareau imposibil de imaginat. O astfel de practica care este identica cu meditatia zen, insa are si vigoarea exercitiilor fizice este ceea ce avem nevoie astazi, dupa cele 8 ore de munca.

Imai Masayuki Nobukatsu (stanga) - Iwami Toshio Gensho (dreapta)
Imai Masayuki Nobukatsu (stanga) – Iwami Toshio Gensho (dreapta)

Societatea moderna este un factor extrem de daunator fizicului si psihicului uman. Stresul cotidian acut pe care il resimtim cu totii, alimentatia defectuoasa, lipsa de miscare si efort fizic fac ca oamenii zilelor noastre sa sufere de mult mai multe boli decit sufereau predecesorii nostrii. Desi medicina a evoluat fabulos de mult in ultimul secol ne confruntam cu un numar in continua crestere a aparitiei bolilor. Astazi, termeni precum poluare, stres, poluare fonica, mincaruri ce contin extrem de multe chimicale sint pe buzele tuturor. In acest context o disciplina martiala care sa solicite atit fizicul cit si psihicul este exact lucrul de care avem nevoie pentru a ne pastra intr-o forma fizica/psihica buna.

In numai doua ore de practica a caii sabiei, psihicul se elibereaza de tot stresul cotidian pe care l-a acumulat, fiind pregatit a doua zi pentru noile solicitări la care o sa fie supus. De cite ori, dupa o zi intreaga de stat la birou, ati avut o noapte agitata in loc sa aveti un somn profund și v-ati zvircolit in pat stringind asternuturile sub voi? Calea sabie face ca tot acest stres sa dispara. O astfel de practica imbunatateste serios circulatia cerebrala iar fluxul constient al gandurilor este oprit, in timp ce sangele patrunde in straturile profunde. Mai bine irigate, acestea se trezesc dintr-un fel de somnolenta si activitatea lor confera o impresie de bunastare, de seninatate, de calm, asemanatoare somnului profund, dar totusi in plina veghe.Astfel, sistemul nervos este destins, ajutandu-ne sa fim receptivi, atenti in cel mai inalt grad cu fiecare dintre celulele corpului.

Un vechi proverb ne spune ca: “o minte sanatoasa intr-un corp sanatos” poate sa fie. Din ce in ce mai des aud oameni care spun ca munca de birou ii afecteaza serios din punct de vedere fizic. Datorita lucrului excesiv in fata PC apar deformari ale coloanei vertebrale, scade vederea, etc. Acestea sint doar citeva exemple, insa lista ar putea sa continue. Calea sabiei, Ken Jutsu/ Iaido/ Iai Jutsu, ne ofera un remediu si o solutie la aceste probleme.

Tehnici vechi, aplicare moderna

Se spune ca omul este o fiinta evoluata prin faptul ca are constiinta si capacitatea de a-si controla impulsurile primare. Arta dominarii impulsurilor primare, autocontrolul, stapanirea de sine, toate acestea par lucruri de neatins uneori, in conditiile vietii de zi cu zi. Omul care nu are autocontrol nu cunoaste nici intelepciunea, nici puterea concentrarii. In lipsa concentrarii nu se poate cunoaste pacea interioara. Si cum ar putea fi fericit cel care nu cunoaste pacea? Corectitudinea, curajul, bunatatea, politetea, rabdarea, onoarea, loialitatea, modestia, respectul, sunt valori indispensabile controlului de sine, care este chintesenta codului onoarei si moralei universale. Toate aceste principii conduc la elevarea spiritului si extinderea constiintei.

In Ken Jutsu “ieri” sau ” maine ” devin notiuni mai putin importante, ceea ce conteaza insa este momentul prezent, clipa traita in toata intensitatea ei. Astfel, descoperim in noi potentialul latent, inca neexploatat, adevarata noastra natura, fara graba, fara griji, fara notiunea de a castiga sau a pierde ceva. Ken Jutsu este calea spre perfectionarea continua, prin motivatie si credinta in scopul final, prin munca si perseverenta, prin daruire si modestie. Viata noastra ne este data de doua elemente distincte din univers : fizicul si spiritul, Unificarea acestora fiind scopul urmărit în Ken Jutsu.