Taisha Shinkage Ryu – part 2

Marune Kurando s-a născut în satul Yatsushiro, ca membru al familiei Yamamoto în anul 1540. Familia sa era vasală a clanului Sagara ce deținea în acele vremuri provinciile Yatsushiro, Kuma și Ashikita din zona Higo. Arătă un interes deosebit pentru disciplinele militare încă din copilărie. La 16 ani are primul duel datat, apoi urmează pentru 3 ani cursuri de Hyoho (strategie militară) și Chūjo Ryūsub maestrul Amakusa Izu no Kami. Unele surse menționează chiar că ar fi studiat și cu Tsukahara Bokuden. 

Se estimează ca în 1558 Marune îl întâlnește pe fondatorul curentului Shinkage Ryūundeva în Kyoto. Cum renumele lui Kamiizumi Ise era deja celebru, Marune nu pierde ocazia de a cere o luptă. Fiind învins cu mare ușurință de Kamiizumi, tânarul Marune cere să fie acceptat ca discipol. 

În 10 Martie 1564 Kamiizumi Ise face o demonstrație în fața Shogun-ului Yoshiteru Ashikaga. Marune i-a servit ca și partener. Se pare că demonstația a fost foarte bună, deoarece l-a impresionat pe Yoshiteru ce este cunoscut ca un împătimit practicant de hyoho,studiind până la acea dată cu nimeni altul decât Tsukahara Bokuden1, deoarece imediat scrie o scrisoare în care își exprimă aprecierea cu privire la aceasta. Originalul acestui document există și astăzi, fiind în posesia domnului Marune Sennosuke, descendent direct al lui Marune Kurando din localitatea HitoyoshiProvincia Kumamoto.

Marune Kurando no Suke rămâne alături de Kamiizumi Ise iar în februarie 1568 primește un certificat de transmisie, Inkade la acesta din urmă. 

Autorul impreunacu Yamakita Sensei studiind certificatul original, scris de Kamiizumi Ise pentru Marune Kurando

Shinkage Ryū

Setsunin-tō

Katsujin-ken

Tehnicile Satsunin-tō(殺人刀)și Katsujin-ken (活人剣)sunt tehnici supreme în școala mea. Ambele sunt foarte importante și inseparabile. Adeptii școlii nostre nu trebuie să considere aceste tehnci ca fiind de o importanță redusă.

Kamiizumi Ise no Kami Fujiwara Nobutsuna 

Marume Kurando no Suke Fujiwara Nagayoshi

În această zi importantă din a doua lună a anului 10 din era Eiroku (1568)

Apoi îl însoțește pe Kamiizumi pentru o perioadă lungă de timp în călătoriile sale, înainte de a se întoarce în provincia sa natală. În tot acest timp, acumuleaza o profundă cunostere în arta războiului și a tehnicilor militare. 

Întors în provincia natală Marune se antrenează intens și introduce în practica sa elemente din mikkyo2 folosind cultul zeiței Marishi Ten3.După o perioadă de intens antrenament și profundă meditație, Marune își fondează propria linie de Shinkage Ryūpe care o numește Shinkage Taisha Ryū.

Numele este greu de tradus deoarece Marune a folosit pentru cuvintul taicaractere din scrierea katakanace redau sunetul dorit de vorbitor dar nu și semnificația atunci când nu se cunoște contextul. Pentru al doilea cuvînt, shael folosește kanji 捨ce are semnificația de a abandona, a renunța, a sacrifica.Sunt multe interpretări ce țin de numele acestei școli. Se crede că Marune a ales această variantă de scriere pentru a nu limita înțelesul la o singură versiune. 

Timp de aproximativ 15 ani Marune a lucrat intens la noua sa școlă dehyoho și foarte important, împreuna cu un bun prieten de al său de naționalitate chineză, pe nume Den Rinbō Raigyō ( Zhuan Linfan ) a format o trupă de elită ce a devenit Sagara no Shinobi, fiind în slujba seniorului Sagara Nagatsune. Este cunoscut faptul că Den Rinbo, înainte de a intra în grupul lui Marune a fost pirat4. Den Rinbo s-a ocupat în mod special de rețeaua de spioni formată de această școlă. Deasemeni avea relații strânse cu shugenja (călugări războinici) ulterior devenind chiar el un shugenja șicu ajutorul cărora reușea să obțină informați altfel incaccesibile. A fost numit primul comandant (jonin) al clanului Sagara no Shinobi. Tot de la el o mulțime de elemente de luptă cu mâna goală specifice wu shu5ului au fost preluate și introduse în Taisha Ryū. Mormântul lui Den Rinbo este în dreapta mormântului lui Marune Kurando din localitatea Kumagun Nishiki.

Cimitirul unde sînt înmormîntați Marune Kurando și Den Rinbo Raigyo

Acest grup de ninja s-a remarcat în primă fază prin activitățile sale împotriva retelelor de contrabandiști și pirați ce activau în Marea Chinei de Est. Organizați în zece formațiuni, aveau nume ce corespundeau unor tehnici din Taisha Ryū și erau conduse de un menkyo kaiden6din școlă. Se spune că Marune Kurando conducea o rețea de 24 de chunin (oameni intermediari) ce erau experți în bu jutsu7ce aveau misiunea de a interconecta rețeau și de a transmite ordinele în ceea ce privește acțiunile operative către agenții operativi. 

Curriculum școlii enumeră mai multe discipline, printre care putem enumeraTachi, Kodachi, Iai Jutsu, Te Yari, Nito, Shuriken, Naginata, Ju jutsu, Ninjutsu și Mikkyo. Aceste discipline sunt împărțite în două mari capitole, omote(vizibil) și ura(ascuns). Influențele din artele marțiale chinezești sunt încă vizibile, deoarece Den Rinbo a participat efectiv la formarea acestei tradiții. Tehnicile acestui curent sunt extrem de dinamice combinând tehnicile de sabie cu lovituri de mâna și piciorul, aruncări, lupta cu mai mulți oponenți, etc. Marune Kurando s-a stins din viață în 01 martie 1629

Putem concluziona că această tradiție militară a avut un puternic caracter ura, ascuns, fiind axată pe spionaj, asasinate și alte operațiuni ce țineau de acestă parte neconvențională a războiului. 

1-Tsukahara Bokuden – fondator al tradiției Kashima Shinto Ryu –鹿島新当流

2-Mikkyo – tehnici secrete din Buddhismul Vajrayana introdus în Japonia de Kukai între anii 805 – 835 e.n.

3-Marishi Ten sau Marici– zeitate de origine Hindusă fiind adoptată de Buddhismul Vajrayana ca zeiță a Soarelui. Cultul acesteia a avut o puternică influență asupra clasei războinicilor din Japonia, fiind folosita ca protector divin de mai multe tradiții militare, printre care si de familia Yagyu și Kamiizumi.

4-Să nu uităm că Aizu Ikosai, de pe linia Kage Ryu a avut exact aceiași ocupatie până la vârsta de 36 de ani, când a hotărât să-și dedice viața căii sabiei. 

5-Wu Shu – 武術 – tehnică militară, unde Wuînseamnă război, iar Shu înseamnă tehnică. Acest termen desemnează artele marțiale de origine chineză. 

6-Menkyo Kaiden – 免許皆伝 – licență de totală transmisie a unei școli

7-Bu Jutsu –武術 – tehnică militară, unde Buînseamnă război, iar Jutsu înseamnă tehnică. Termen corespunzător limbii japoneze pentru chinezescul wu shu.